Perşembe, Mart 10, 2016

Kazançlı ortaklık: Türkiye-Nijerya

Serhat Orakçı

Afrika kıtası Papa'dan tutunda Obama'ya kadar pek çok siyasi ve dini liderin uğrak yeri. Bu hususta Çin'i temsil eden siyasi devlet adamlarının yoğunlaştırılmış Afrika turlarını da unutmamak gerekir.

Afrika'yı ziyaret eden siyasi liderler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı özellikle zikretmek gerekir. Gerek siyasi liderliği gerekse de insani kaygılarla Afrika'yı ihmal etmeyen Erdoğan, Afrika'yı en fazla ziyaret eden ülke lideri.

Gerek başbakanlığı döneminde gerekse de cumhurbaşkanlığı döneminde Afrika ziyaretlerine ara vermeyen Erdoğan bugüne kadar Afrika'nın kuzey, sahel, doğu ve batı bölgelerine bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi. Ziyaretleri esnasında zaman zaman ailesini, ilgili bakanları, gazeteci ve işadamlarını da beraberinde götüren Erdoğan Türkiye ile Afrika arasında gelişen ilişkilerin motor gücü adeta. 2011 yılında Somali'ye gerçekleştirmiş olduğu tarihi ziyaret Somali milletinin kaderini değiştirmişti adeta.

AFRİKA'DAKİ TÜRKİYE
Afrika açılımının başladığı iki binli yılların başından bu yana atılan pek çok adımın arkasında Türkiye'nin göstermiş olduğu ısrarlı çaba bulunmakta. Geldiğimiz noktada bugün herhangi bir Afrika ülkesini ziyaret ettiğinizde Türkiye'yi temsil eden diplomat, işadamı veya STK temsilcilerini görmek mümkün. Ya da Anadolu'da herhangi bir şehri ziyaret ettiğinizde Afrika'dan okumaya gelmiş gençleri, Türkiye'ye sığınmış göçmen aileleri ya da tedavi amaçlı gelmiş şifa arayan Afrikalıları görmek mümkün.
Türkiye Çin'den sonra Afrika'da sahada en fazla görünür hale gelen ülke. Türkiye ile Afrika arasında gelişen ilişkiler sadece başkentler düzeyinde kalmadığı gibi siyasetçilerin dışında da ticari, toplumsal kalkınma, insani ve kültürel boyutlar barındırdığını vurgulamak gerekir. Bu noktada Cumhurbaşkanı'nın yaptığı her ziyaret Afrika ilişkilere yeni boyutlar ve ilişkiler kazandırmakta.

Yazının Devamı için tıklayın
http://www.yenisafak.com/hayat/kazancli-ortaklik-turkiye-nijerya-2429848

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder